Suomen Kiinteistökalvotus on osa SKK Group:ia.

Referenssi: Kauppakeskus Mylly

Case Kauppakeskus Mylly

Suomen Kiinteistökalvotus 9.12.2023
Viihtyisä ja energiatehokas kauppakeskus

 • Kohde: Vuonna 2001 avattu ja 2015 laajennettu Kauppakeskus Mylly Raisiossa
 • Haastateltu tilaajan edustaja: SOK Kiinteistöässä, Energiamanageri Jani Vitikka
 • Tuote: 3M Prestige auringonsuojakalvot
 • Toteuttaja: Valtuutettu 3M asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus (osa SKK Groupia)
 • Aikataulu: Työ tehtiin vuosina 2022 ja 2023
 • Tulos: 
  • Laskelmien mukaan huomattavaa säästöä odotettavissa jäähdytysenergian kulutukseen
  • Viileämpi ja viihtyisämpi tila ilman ulkonäkömuutoksia
  • Pienempi viilennystarve myös tulevaisuudessa


  Kauppakeskus Mylly Raisiossa on Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus, koostuen 91 000 neliön pinta-alasta ja lähes 150 liikkeestä. Suuressa kauppakeskuksessa on myös suuri ikkunapinta-ala, joka aiheuttaa haasteita erityisesti kesähelteillä valtavana jäähdytysenergian tarpeena.
  Myllyn vanhin osa on otettu käyttöön vuonna 2002 ja kauppakeskusta on laajennettu vuonna 2015. Erityisesti vanhan osan ikkunat ovat 2-kerrosikkunoita, joiden eristyskyky on jäänyt ajastaan jälkeen.

  Edessä oli mittava energiansäästöremontti, johon haettiin kustannustehokasta ratkaisua. Jäähdytyskoneiston ja ikkunoiden uusimisen sijaan Kauppakeskus Myllyyn päätettiin asentaa 3M Prestige aurinkosuojakalvot. Kalvoilla saatiin aikaiseksi energiatehokas ja lämpötilaltaan mukava kauppakeskus, jossa viihtyvät niin asiakkaat kuin yrityksetkin.

  Lämpeneminen kuriin aurinkosuojakalvoilla
  Jani Vitikka, SOK Kiinteistöässän energiamanageri, kertoo 3M aurinkosuojakalvojen olleen luonteva valinta kohteeseen.
   
   – Siinä vanhemmassa osassa osa ikkunoista on 2-kerrosikkunoita, jotka päästää aika paljon auringonvaloa ja säteilyä sisään. Siellä on useita jäähdytyskoneita ja ne on tosi kovilla etenkin kesäkaudella.
   
  Laskelmissa todettiin, että parantamalla ikkunoiden g-arvoa, saavutetaan huomattavaa jäähdytysenergian säästöä. 
   
   – Aurinkosuojakalvoista olin muutenkin kuullut paljon hyviä kokemuksia, nykykalvot tiedän toimiviksi ja niissä on vielä lisäksi pitkät takuut. Siitä se lähti, se idea, että mitä jos ne ikkunat kalvotettaisi.
   

  Energian säästö ja viihtyisyys edellä
  Tärkein syy 3M aurinkosuojakalvojen asennukseen oli energiankulutuksen vähentäminen.
   
   – Jäähdytystarve Myllyssä on kova ja jäähdytyskoneiston kuormitusta haluttiin vähentää. Isot koneet, isot kulutukset, joten tällaiset toimenpiteet hyvin nopeasti kumuloituvat isoksi säästöksi, kertoo Jani.
   
  Lisäksi Myllyssä toimivien liikkeiden että siellä vierailevien asiakkaiden viihtyvyyttä haluttiin parantaa.
   
   – Kyllä sähköä saa säästettyä kun käännetään venttiilit kylmälle ja laitetaan valot pois, Jani vitsailee. Mutta se ei ole se idea, vaan energiaremontilla nimenomaan halutaan parantaa olosuhteita kauppakeskuksen sisällä.
   
  Kauppakeskuksen tiloissa on vuokralaisina lähes 150 erilaista liikettä, joille on luonnollisesti erittäin tärkeää, että myymälöissä on asiakkaille ja työntekijöille mukavat olosuhteet.

  Referenssi Kuppakeskus Mylly

  – Sehän on aina kantavana voimana näissä projekteissa, että vaikka tehdäänkin energiatehostustoimia, niin niillä koitetaan tietenkin parantaa myös viihtyvyyttä.

  Ratkaisu: 3M Prestige auringonsuojakalvot
  3M Prestige auringonsuojakalvot olivat helppo valinta Myllyyn, sillä niistä oli hyviä kokemuksia toisesta SOK:n hallinnoimasta paikasta, Sokos Hotel Kupittaalta.
   
  – 3M kalvoista oli hyviä kokemuksia. Näillä kalvoilla oli tehty työ Sokos Hotel Kupittaan puistossa Turussa. Kalvoilla lasi pysyy kirkkaana, mutta saadaan lämpöenergian kulutusta leikattua.
   
  3M Prestige aurinkosuojakalvo on loistava valinta kauppakeskukseen. Sen erittäin vaalea sävy mahdollistaa luonnonvalon pääsyn sisätiloihin estämättä kuitenkaan näkyvyyttä ulos.
   
  3M Prestige on ainoa metalliton nanokalvo markkinoilla. Kalvolla on korkea lämmöntorjunta, mikä auttaa ylläpitämään miellyttävää lämpötilaa sisätiloissa. Kalvo tarjoaa myös alhaisen näkyvän valon heijastuksen molemmin puolin lasia, mikä tekee siitä ihanteellisen käytettäväksi esimerkiksi näyteikkunoissa. 
   
   – 3M Prestige kalvo on mitä parhaimmasta päästä. Ne ovat metallittomia, eli signaalien kuuluvuuteen tai mobiililaitteisiin ei tule ongelmia. Ne eivät myöskään aiheuta ruostejälkiä ikkunoiden puitteisiin, summaa Jani.
   
  Vakavarainen 3M tarjoaa kalvoihin myös alan kattavimpiin kuuluvan takuun.

  Erinomaisesta lopputuloksesta vastasi Suomen Kiinteistökalvotus 
  Kalvojen asennuksen suoritti valtuutettu 3M asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus, joka on tehnyt useita vaativia ja isoja kohteita Suomessa.
   
   – Vähän kyseltiin ympäriinsä, kuulin hyviä juttuja tästä liikkeestä, joten päädyimme valitsemaan Suomen Kiinteistökalvotuksen, Jani kertoo. Itselleni on tärkeää, että on tämmöinen asiantunteva firma hoitamassa asennuksen, jos tulee jotain haasteita niin ne saadaan nopeasti ratkaistua.
   
  Kauppakeskus Myllyssä on paljon ikkunapinta-alaa, joten oli tärkeää, että asennuksen hoitaa asiantunteva yritys. Kalvojen asennus vaatii myös tietyt toimenpiteet, kuten ikkunoiden puhdistuksen ennen asennusta ja mahdollisen nostimen vuokrauksen ja käytön.
   
  – Suomen Kiinteistökalvotuksen kanssa yhteistyö oli todella sujuvaa. Olin mukana asiantuntijakäynnillä, niin siinä haarukoitiin asennusajankohta ja Suomen Kiinteistökalvotukselta tuli kaikki ehdotukset että tällainen tehdään. Minun ei tarvinnut siinä paljon tehdä, pohtii Jani tyytyväisenä.
   
  Asennus tilattiin “avaimet käteen” pakettina, jolloin Suomen Kiinteistökalvotus hoiti kaiken tarvittavan, tarvikkeista nostureihin.
   
   – Kyllä se oli juurikin mahtavaa, kun ei tarvinnut itse alkaa näitä miettimään tai töiden tekemistä valvomaan. Vasta sitten kun kaikki oli tehty, niin kävin katselemassa, Jani toteaa.
   
  Kaikki suunnitelmasta asennukseen oli vaivatonta ja hoidettiin Suomen Kiinteistökalvotuksen toimesta. 
   
   – Jossain projekteissa joutuu kuitenkin seuraamaan ja potkimaan ja kyselemään, mutta nyt ei tarvinnut. Tätä on helppo kyllä suositella, toteaa Jani.
   

  Referenssi Kuppakeskus Mylly
  Referenssi Kuppakeskus Mylly

  ​Lopputuloksena viileä ja energiatehokas kauppakeskus
  Mittauksia ja lukemia energiansäästöstä odotellaan vielä, mutta Jani Vitikka uskoo, että säästöä on saavutettu varmasti.
   
   – Mylly on iso kokonaisuus ja tiedän, että ainakin aurinkosuojakalvo on varmasti laadukas. Vakuutuin että kalvon ominaisuudet ovat hyvät ja vielä hyvä asennusyritys siihen yhdistettynä. Voin kyllä varmasti uskoa, että on tullut säästöä.

  Lopputulos on myös entistä viihtyisämpi. Kalvot eivät tummenna ikkunoita, joten niistä näkee entiseen tapaan ulos, mutta sisään pääsevä lämpösäteily on vähentynyt huomattavasti.

  – Siinä on vielä se puoli, se viihtyisyys, toteaa Jani. Kävin tarkoituksella kesällä tutkimassa tuota ja oli jännä huomata miten, vaikka auringon valo tuli läpi ikkunoista kuten ennen ikkunoiden kalvottamista, niin sitä lämpöä ei tullut samalla lailla mitä ennen. 
   
   – Että kyllä voin uskoa, että siinä lämpökuorma kyllä oli huomattavasti pienempi. Täysin huomaamattomasti vähennettiin lämpökuormaa siellä. Se oli minusta se paras juttu.
   
  Kalvojen asennus helpottaa myös tulevia investointeja. Kauppakeskuksen jäähdytyskoneet uusitaan lähitulevaisuudessa ja aurinkosuojakalvojen ansioista tilojen viilennystarve on pienempi.
   
   – Nyt pystytään huomioimaan muuttunut energiakuorma kun on kalvot. Mahdollisesti voidaan ottaa pienemmät koneet tai käyttää pienemmillä tehoilla sitten.
   
  Lopuksi Jani Vitikka summaa kokemuksensa 3M kalvoista ja Suomen Kiinteistökalvotuksesta.
   
  – Suosittelen tutustumaan näihin nykyaikaisiin kalvoihin. Itseäni vähän mietitytti, että tuleeko ikkunoihin joku musta kalvo ja se näkyy ulospäin. Tai että estääkö se kuitenkaan sitä lämpösäteilyä niin paljon. Oli kyllä yllätys miten nämä kalvot ovat kehittyneet, miten huippuja niiden ominaisuudet ovat ja sitten niistä löytyy vielä vaihtoehtojakin. Kauppakeskus Myllyyn haluttiin huomaamaton kalvo energiansäästöä varten ja projektissa kaikki onnistui erinomaisesti, kiitos asiantuntevan asennusliikkeen. 

  Jaa kirjoitus