Suomen Kiinteistökalvotus on osa SKK Group:ia.
Valtuutetut asennusliikkeet antavat asennustyölleen kahden vuoden takuun. Turvakalvoja ei toimiteta muille, kuin valtuutetuille asennusliikkeille niiden vaativamman asennustyön takia. Ohuempia kalvolaatuja voidaan loppukäyttäjälle toimittaa. Asennustyö vaatii omat asennustyökalut ja asennuskokemusta, joten loppuhinta omasta asennuksesta voi nousta korkeaksi.
Kalvon asentamista muovi- tai akryyliruuduille ei suositella. Tämä johtuu siitä, että muovista erittyy ”kaasuja” ja kun kalvoitettu muoviruutu on alttiina auringon lämpösäteilylle, kalvon liimapinta saattaa irrota tai kuplia. Tästä syystä myöskään tehdastakuu ei ole voimassa. Mikäli halutaan asentaa kalvoja tälläisille ikkunoille, tämä mahdollisuus tulee ottaa huomioon.
Auringonsuojakalvo vähentää haalistumista, muttei voi sitä kokonaan lopettaa. Tämä johtuu siitä, että auringon UV-säteet kattavat vain n. 40 % haalistumista aiheuttavista tekijöistä. Muita syitä kalvon haalistumiseen; Näkyvä valo, Lämpö ja kosteus, Kemialliset höyryt, Materiaalin ikä, Materiaalin laatu.
Lasi rikkoontuu kun se altistuu rasitukselle. Lasin rikkoontumista aiheuttavat rasitukset ovat: Lämpörasitus - aurinkosäteilyn imemisestä Jänniterasitus - lasin omasta painosta Mekaaninen taipumusrasitus - tuulesta Iskurasitus - lentävistä esineistä, rakeista, pesäpalloista ym. Venymisrasitus - rakennuksen tai ikkunapokien laskeutumisesta tai painumisesta.
Kalvo voi vaikuttaa ainoastaan lämpörasitukseen. Ikkunakalvojen käyttö lisää auringon paisteessa olevan ikkunan lämpörasitusta. Myös muut tekijät voivat lisätä lämpörasitusta, kuten markiisien osittain varjostamat ikkunat, ahtaasti olevat sälekaihtimet tai verhot, ikkunoissa olevat merkit ja teippaukset, lämmintä tai kylmää puhaltavat tuuletusaukot ikkunaan suunnattuna. Lisäksi, erityyppiset (karkaistut - tasolasi, kirkkaat - sävytetyt) lasit imevät eri tavalla auringon lämpöä ja kestävät eriasteisia lämpörasituksia.
Ammattitaitoinen asennusliike osaa valita oikean kalvon, jolloin vahingoittumisvaaraa ei ole. Väärin valittu kalvo sisäpuoliseen asennukseen voi vahingoittaa lämpölasielementtiä. Kolminkertaiselle lämpölasielementille suosittelemme aina ulkoasennusta.
Suoja- ja turvakalvojen tehtävänä on pitää rikkoontunut lasi kasassa törmäyksen jälkeen, ettei sirpaleita tule sisään, mutta mikään kalvo ei voi estää lasia menemästä rikki, jos siihen osuu tarpeeksi voimakas isku, kuten iso kivi, rappuralli, räjähdyksen aiheuttama paineaalto tms. Laminoituun lasiin kohdistava iskuenergia jakaantuu laminaatin ansiosta koko pinnoitetulle alueelle. Tästä syystä lasi kestää iskuja ja painetta hyvin.
Turvakalvoille paras asennuspinta on ulommaisen lasin sisäpinta. Tämä edellyttää avattavaa ikkunarakennetta. Myös sisälle asennettavissa auringonsuojakalvoissa tämä on paras paikka. Mikäli kysymyksessä on kiinteä lämpölasielementti, suoja- ja turvakalvo asennetaan ikkunan sisäpintaan.
Kalvotettuja ikkunoita ei saa pestä eikä käsitellä kuukauteen asennuspäivästä lukien, tämän jälkeen ikkunat voi pestä aivan normaalisti, mikäli ne ovat kuivuneet (syksyllä ja talvella kannattaa odottaa kaksinkertainen aika). Ainoa rajoite on, ettei pesun yhteydessä saa käyttää teräviä raappoja - terävällä esineellä raaputus vahingoittaa kalvojen pintaa.
Kalvotetut ikkunat ovat huoltovapaita, ainoastaan normaali ikkunanpesu on tarpeellinen. Älä kuitenkaan liimaa mitään tarroja, teippiä, sinitarraa tms. kalvotetun lasin pinnalle, sillä ne saattavat ajan kanssa vahingoittaa kalvon naarmunsuojapintaa. Kaikissa sisälle asennettavissa kalvoissa on naarmunsuojakerros ulommaisena, se kestää normaalia käyttöä hyvin. Mekaaninen naarmutus esim. ikkunanpesun yhteydessä vahingoittaa kalvon pintaa.
Kirkas suoja- ja turvakalvo on lähes huomaamaton, se ei muuta lasin optisia ominaisuuksia. Vanhoissa lasipinnoissa joissa on valmistustekniikasta johtuvia virheellisyyksiä, voivat kalvot korostaa jo olemassa olevia lasin virheellisyyksiä.
Kun ikkunakalvo asennetaan lasin pintaan, on se aivan virheetön asennuksen jälkeen. Kalvon asennuksessa käytetään asennusliuosta. Tämä neste on välttämätön kalvon liimapinnan aktivoimisen takia, mutta sitä jää aina kalvon ja lasin väliin jonkin verran. Kalvon paksuudesta ja valmistusmenetelmästä riippuen ja asennusympäristöstä ratkaisevat, kuinka paljon kuplia ilmaantuu asennusta seuraavina päivinä (vrt. tapetointi). Kalvossa olevia kuplia ei saa painella tai koskea, ne häviävät muutamassa viikossa ja kuuluvat olennaisena osana kuivumisprosessiin. Tilan ilmanvaihto nopeuttaa kuivumista.
Kalvo laminoituu muutamassa päivässä n. 70 % asteelle ja antaa näin sirpale- tai murtosuojan nopeasti. Kalvon ja lasin väliin jäänyt asennusliuos vaatii kokonaiskuivumisajan, mikä vaihtelee 2-8 viikkoon vuodenajasta, lasirakenteesta, kalvon paksuudesta sekä kalvotyypistä johtuen. Tilan hyvä ilmanvaihto nopeuttaa kuivumista.
Kyllä voi. Mikäli tarvitaan lasinsuojauksen lisäksi näkö- tai lämpösuojaa, nämä ominaisuudet voidaan yhdistää värillisellä sirpalesuojakalvolla mikäli lasirakenne sen sallii (ei sovi kolminkertaiseen lämpölasielementtiin). Murtosuojauksen yhteydessä voidaan asentaa tavallinen auringonsuojakalvo toiseen lasipintaan, mikäli tarvitaan myös lämpö- tai näkösuojaa.
Tietosuojaseloste / Kotisivut: katica.fi