Suomen Kiinteistökalvotus on osa SKK Group:ia.

Case HTC Waterfront Keilaniemi: Viileämmät työtilat ja parempi energiatehokkuus 3M Prestige aurinkosuojakalvoilla

Case HTC Waterfront Keilaniemi

Viileämmät työtilat ja parempi energiatehokkuus 3M Prestige aurinkosuojakalvoilla

 • Kohde: Merenrannalla sijaitseva lasiseinäinen toimistorakennusten ryhmä, HTC Waterfront Keilaniemi
 • Haastateltava: Jenni Merinen, kiinteistöpäällikkö, Newsec kiinteistöjen managerointi ja kehitys
 • Tuote: 3M Prestige auringonsuojakalvot
 • Toteuttaja: Valtuutettu 3M asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus (osa SKK Groupia)
 • Aikataulu: Asennus suoritettu vuonna 2023
 • Tulos:
  • Jäähdytysenergian kulutuksen väheneminen
  • Kalliin ja hankalan jäähdytysjärjestelmäremontin välttäminen
  • Viileämpi sisätila, jonka ansiosta paremmat työolosuhteet ja viihtyisyys


HTC Waterfront Keilaniemi sijaitsee upeissa maisemissa meren äärellä Espoon Keilaniemessä. Maisemallinen sijainti meren äärellä aiheuttaa kuitenkin omat haasteensa tilojen jäähdytystarpeelle.

Julkisivut ovat etelään ja länteen ja auringonvalo heijastuu rakennukseen meren pinnasta. Rakennusten julkisivut ovat käytännössä pelkkää lasia, joten tila lämpenee erityisesti keväisin ja kesäisin erittäin voimakkaasti. Kaikki tämä yhdistettynä on aiheuttanut jo vuosia ongelmia rakennusten jäähdytykseen.

Jenni Merinen, Newsecin kiinteistöpäällikkö, kertoo projektin lähtökohdista:
”Ilman tehokkaiden auringonsuojakalvojen asennusta koko kiinteistön jäähdytysjärjestelmä olisi pitänyt vaihtaa, mikä olisi ollut iso ja kallis investointi. Päätimme sen sijaan asentaa 3M Prestige auringonsuojakalvot, jotta voisimme blokata auringon lämmön ulkopuolelle ja vähentää jäähdytysenergian kulutusta.”

Viilennystä ilman suurta energiaremonttia
HTC Waterfront Keilaniemi on valmistunut 2008-2009. Vaikka rakennukset ovat verrattain uusia, niitä ei suunniteltu täysin sijainnin aiheuttamaa lämpökuormaa huomioiden.

”Rakennuksissa ei yksinkertaisesti jäähdytysteho riittänyt. Käytännössä koko kaukojäähdytysjärjestelmä olisi pitänyt vaihtaa tai lisätä rakennuksiin uudet jäähdytyskoneet. Nämä ovat todella isoja ja kalliita projekteja.”

3M Prestige aurinkosuojakalvot tarjosivat ympäristöystävällsemmän ja kustannustehokkaamman vaihtoehdon muille energiaremonteille.

”Aurinkosuojakalvoilla pystyttiin karsimaan työtä ja kustannuksia niin, että pärjätään olemassa olevilla laitteilla ja niitä voidaan jatkossa käyttää myös pienemmällä teholla. Todettiin, että se investointi maksaa itsensä yllättävän nopeasti takaisin.”

Kalvoilla energian säästöä ja viihtyisyyttä toimitiloihin
HTC Waterfront on jatkuvassa vuokrakäytössä, joten remontissa oli tärkeää huomioida myös vuokralaisten tarpeet ja toiveet. Aurinkosuojakalvoilla varmistetaan vuokralaisten viihtyvyys sekä remontin aikana että sen jälkeen.

”Asentajien ei tainnut tarvita käydä sisällä rakennuksessa kertaakaan remontin aikana, vaan kaikki työ tehtiin ulkona. Jos jäähdytyskoneita ja järjestelmiä olisi uusittu, olisi remontin aikana jouduttu kytkemään ilmanvaihto ja jäähdytys pois päältä, mikä luonnollisesti olisi vaikuttanut vuokralaisten viihtyisyyteen,” Jenni kertoo.

Lisäksi jos uusia jäähdytyskoneita ja ilmanvaihtokanavia jouduttaisiin asentamaan, olisi jouduttu siirtämään vuokralaisia tiloista evakkoon. Tämä kaikki vältettiin aurinkosuojakalvojen ansiosta täysin.

”Olisihan tilojen tyhjennys ja ilmanvaihdon sulkeminen muissa osin kiinteistöä ollut ihan järkyttävä homma vuokralaisten viihtyvyyden kannalta,” toteaa Jenni.

Kaiken muun hyvän lisäksi muutoslupia ei tarvinnut hakea, sillä rakennuksen upeaan ulkonäköön ei tullut kalvojen asennuksen myötä muutoksia.

”Tosi hyvän näköistä, ei huomaa edes eroa. Kuitenkin vaikutus energiansäästöön on aika iso ja saadaan säästetty energiaa ja rahaa. Lisäksi sisäolosuhteet ovat huomattavasti paremmat.”

Kiinteistökehittäjät luottavat 3M Prestige -kalvojen jäähdytystehoon
Jenni Merinen kertoo, miten 3M aurinkosuojakalvoihin lopulta päädyttiin.

”On yleistä tietoa, että näitä käytetään. Aiemmat kiinteistömanagerit ja kiinteistöhuolto ovat puhuneet kalvoista. Nostin asian esille kiinteistön omistajille. Kalvot ovat käteviä. Olen ollut mukana ikkunaremonteissa, joissa kalvot on valmiiksi ikkunaan integroituna. Tuntui siis tosi luontevalta, että miksi taistella lämpöä vastaan sisällä, kun se voidaan blokata ulos.”

3M Prestige on ainoa metalliton nanokalvo markkinoilla. Kalvolla on erinomainen lämmöntorjuntakyky, mikä auttaa ylläpitämään miellyttävää lämpötilaa sisätiloissa. Kalvo on metalliton, eli signaalien kuuluvuuteen tai mobiililaitteiden käyttöön ei tule ongelmia. Metallittomuuden vuoksi kalvot eivät myöskään ruostu.

”Minulla oli tosi tarkat kriteerit siinä, että kalvoissa ei saa olla metallia. Metallikalvoilla ei kuuluisi välttämättä puhelinkaan.”

3M Prestige aurinkosuojakalvon vaalea sävy myös mahdollistaa luonnonvalon pääsyn sisätiloihin estämättä näkyvyyttä ulos.

”Ja sitten piti tietysti olla mahdollisimman hyvä valon läpäisevyys ettei tila mene pimeäksi, mutta että lämpösäteily jää kuitenkin ulos. Tietysti piti olla myös hyvät takuut ja olin aika tarkkana siinä että näihin toiveisiin pystyttiin vastaamaan.”

3M Prestige auringonsuojakalvo täytti kaikki vaatimukset.

”Voin suositella 3M Prestige aurinkosuojakalvoja erityisesti sen takia, että 3M on iso ja luotettava toimija, joka tarjoaa pitkät takuut.”

Ammattitaitoa ja tarkkuutta: Suomen Kiinteistökalvotus toteutti projektin vankalla kokemuksella
Kalvojen asennuksen suoritti valtuutettu 3M asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus. Yrityksellä on kokemusta useista isoista ja vaativista kalvotuskohteesta Suomessa.

”Laitoin tarjouspyynnön useammalle yritykselle ja kyllä niistä sitten SKK:lla oli paras kokonaisuus. Lisäksi yritys oli tosi aktiivinen ja heidän kanssaan oli helppo asioida.”

Suomen Kiinteistökalvotuksen ammattilaiset kävivät paikan päällä arvioimassa työmäärän ja tekivät tarjouksen.

”Olin lähettänyt julkisivukuvat ja muut, mutta Kiinteistökalvotuksen ihmiset kävi sitten paikan päällä katselmuksella ja tekivät vielä tarkennetun tarjouksen ja kyllä olivat tosi omatoimisia myös. Minun ei oikeastaan tarvinnut kuin lähettää laskutustiedot ja tarkistaa vähän pihakannen kantavuuksia. He kyllä hoitivat itse kaiken mahdollisen, asennuksessa tarvittavaa nostinkalustoa myöten.”

Asennuksen lopputulokseen ja aikatauluun Jenni on erityisen tyytyväinen.

”Asennus hoitui nopealla aikataululla ja he saivat samalle syksylle kaikki asennukset tehtyä. Viikonloppuisinkin työskenneltiin, jotta asennukset tulisivat valmiiksi ennen kelien viilentymistä, että saivat asennuksen valmiiksi ettei tullut syystuuli tai lämpötilat vastaan. Oli kyllä todella palvelualtista ja todella aktiivista toimintaa. Kiinteistökalvotukselta saatiin kaikki ihan avaimet käteen -periaatteella.”

Sujuvan prosessin ansiosta Jenni haluaa ehdottomasti suositella Suomen Kiinteistökalvotusta muillekin kiinteistöpäättäjille.

”Kyllä, ehdottomasti suosittelen ja olen jo suositellutkin. Tosi ammattimaista ja tosi joustavaa ja tehokasta toimintaa. Ja siellä tosiaan oltiin hyvin aktiivisia ja hoidettiin kaikki sillä tavalla, ettei tarvinnut mitään selvitellä.”

Lopputulos: Energiatehokkaat ja viihtyisät toimitilat
Remontti on vastikään valmistunut, joten laskelmia energiansäästöstä saadaan vielä odotella.

”Pahimmat ongelmat jäähdytyksessä on perinteisesti keväällä ja kesällä, mutta voin kuvitella, että näistä kalvoista on iso apu ja niillä on iso merkitys energiansäästöön,” summaa Jenni Merinen odotuksia tuleville jäähdytyskausille.

Verrattuna koko ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmän remontointiin, kalvot ovat jo remontointivaiheessa keränneet paljon kiitosta erityisesti toimitilojen vuokralaisilta. Kalvojen asennus ei haittaa kiinteistön käyttäjiä edes asennusvaiheessa.

”Kyllä vuokralaiset on kiitelleet tässä vaiheessa ihan todella vuolaasti, että kiva että nämä saatiin. Tilojen lämpeneminen on selvästi ollut sellainen asia mikä on ollut hankala ja vaivannut.”

Myös ympäristö-, ilmasto- ja vastuullisuusnäkökulmista kalvot ovat olleet kiitelty ratkaisu.

”Kiinteistön omistajille nämä arvot ovat tärkeitä ja sen takia he mielellään tähän ratkaisuun investoivatkin.”

Erityiskiitosta projektissa saa asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus.

”Tässä projektissa parasta oli kokonaisvaltainen helppous, toteaa Jenni. Minun ei tarvinnut käyttää kovinkaan montaa tuntia projektin hoitamiseen tai valvomiseen tai mihinkään muuhunkaan. Joustavuus ja helppous, nopeus ja asioiden hoitaminen. Hyvä hinta-laatu-suhde ja hyvä valikoima. Kaikki oli kohdillaan ja sai kyllä juuri sellaista kuin halusi. Ei tarvinnut tehdä kompromisseja yhtään.”

Tämä 3M Prestige auringonsuojakalvojen asennusprojekti HTC Waterfrontissa on erinomainen esimerkki siitä, miten energiatehokkuutta voidaan parantaa innovatiivisilla ja ympäristöystävällisillä ratkaisuilla. Merinen suosittaa lämpimästi vastaavia toimia muillekin kiinteistöpäättäjille.

”Suosittelen ehdottomasti 3M:n aurinkosuojakalvoja muille kiinteistöpäättäjille. Ne ovat kustannustehokas ja vaivaton tapa vähentää jäähdytysenergian kulutusta ja parantaa sisäilman laatua. Lisäksi Suomen Kiinteistökalvotuksen (osa SKK Groupia) asiantuntemus ja palvelualttius tekivät koko projektista erittäin sujuvan.”

Jaa kirjoitus