Suomen Kiinteistökalvotus on osa SKK Group:ia.

Case Iiris-keskus

Case Iiris-keskus

Aurinkosuojauksella energiatehokkuutta ja viihtyvyyttä

Viileä, valoisa ja energiatehokas palvelukeskus

 • Kohde: Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris Haastatellut kiinteistön käyttäjän edustajat: Pikkis Hukkanen, toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Iiris
 • Tuote: 3M Prestige 70Exterior auringonsuojakalvo
 • Toteuttaja: Valtuutettu 3M asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus (osa SKK Groupia)
 • Aikataulu: Asennus suoritettu kesällä 2023
 • Tulos:
  • Huomattava jäähdytysenergian säästö
  • Miellyttävämmät tilat asiakkaille ja henkilöstölle
  • Vähentynyt sisätilojen kuumeneminen auringonpaisteella
  • Ikkunoiden g-arvo vastaa nykyvaatimuksia

Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris sijaitsee Helsingin Itäkeskuksessa. Rakennuksella on kokoa ja näköä; Hyötykäytössä on yhteensä 15 600 m² kuudessa kerroksessa.

Suuri koko tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta tuo myös haasteita rakennuksen toiminnalle. Samaan aikaan kun Iiriksen katolle asennetut 308 aurinkopaneelia tuottavat auringonvalosta hyötysähköä, samainen auringonvalo lämmittää rakennuksen eteläistä julkisivua hyvin voimakkaasti.

Kun rakennuksen ikkunoissa oli aika uusia tiivisteet, päätettiin ikkunoihin asentaa samalla auringonsuojakalvot lämpenemisen ehkäisemiseksi ja jäähdytysenergian säästämiseksi.

Miellyttävää viilennystä – jäähdytystehoa lisäämättä
Kiinteistö Oy Iiriksen toimitusjohtaja Pikkis Hukkanen kertoo projektin lähtökohdista:
”Kun on kyse eteläisestä, lasisesta julkisivusta, niin kesäaikana auringon lämmittäessä toimistokäytäviä joudutaan ilmanvaihtokoneita huudattamaan ja käyttämään paljon energiaa viilennykseen. Ikkunakalvot asentamalla haluttiin saada sisälämpötila putoamaan.”

Toimitilojen jäähdyttäminen ei ole vain kustannuskysymys, vaan sillä on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia. Jäähdytysprosessi vaatii runsaasti energiaa, mikä lisää hiilijalanjälkeä ja kuormittaa ympäristöä.

Sen sijaan että pyritään lisäämään kylmää ilmaa kuumaan tilaan, ympäristövastuullisempi vaihtoehto on estää kuuman pääsy sisätiloihin ja siten vähentää jäähdyttämisen tarvetta.

Siksi ympäristövastuullisuus oli tärkeä seikka eri vaihtoehtoja pohdittaessa.
”Siihen kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota. Kyllä kaikessa pohditaan sitä, että miten kaikkein vähiten kuormitetaan ympäristöä,” toteaa Hukkanen.

Ratkaisuna 3M auringonsuojakalvot
Ympäristönkin näkökulmasta 3M auringonsuojakalvot tarjosivat kustannustehokkaan ratkaisun.

Ne estävät auringon lämmön pääsyn sisätiloihin, pitäen toimistotilan viileämpänä ilman lisääntyvää jäähdytysenergian tarvetta. Tämä säästää kustannuksia ja vähentää kiinteistön hiilijalanjälkeä.

Kalvojen asennuksen yhteydessä tehtiin myös ikkunoiden tiivisteiden uusiminen. Hukkanen kertoo:
”Suoritettiin samaan aikaan kaksi erillistä urakkaa.
Auringonsuojakalvojen asentaminen ja ikkunoiden tiivistäminen. Kahdenkymmenen vuoden aikana ikkunan tiivisteet olivat kutistuneet, kuivuneet ja kovettuneet. Sitä kautta oli mahdollisuus, että rakenteisiin tulee vettä.”

Mahdollisuutena olisi ollut kalvojen ja tiivisteiden asennuksen sijaan uusia rakennuksen ikkunat pidemmällä aikavälillä. Auringon säteilyltä suojautumiseksi suunniteltiin myös suuria aurinkosuojalippoja ikkunoiden päälle.

Kalvot kuitenkin osoittautuivat kustannustehokkaimmaksi vaihtoehdoksi.

”Lipat olisi pitänyt ensin purkaa ja säilöä ne jossain ja sitten ikkunoiden uusimisen jälkeen asentaa ne takaisin. Lisäksi siinä kiinnitystavassa oli myös muita haasteita, niin todettiin että on selvästi parempi ja kustannustehokkaampi ratkaisu asentaa auringonsuojakalvot,” summaa Pikkis Hukkanen.

Energian säästöä kustannustehokkaasti
Kustannustehokkuuden osalta auringonsuojakalvot ovatkin erinomainen ratkaisu. Suunnitteluvaiheessa todettiin, että kalvot asentamalla saadaan ikkunoiden g-arvo nykyvaatimusten mukaiseksi ja olosuhteet sisätiloissa paranevat, kun huonelämpötila laskee.

Kalvotuksella vähennetään sisääntulevaa aurinkoenergiaa, joten saavutetaan huomattava jäähdytysenergian säästö, kun jäähdytystä ei tarvitse käyttää täydellä teholla.

Hukkanen taustoittaa:
”Se energiansäästöhän oli päällimmäinen seikka siinä projektissa. Tuntuu hassulta, että jos on mahdollista jollakin tavalla saada ylimääräistä lämpöä leikattua pois niin miksi me käytetään energiaa tähän jäähdyttämiseen.
Mallinnettiin, että oltaisiin asennettu kiinteät aurinkosuojalippa-paneelit ikkunoiden ulkopuolelle, mutta koska tällaisten lämpölasien keskimääräinen elinkaari on noin 30 vuotta ja näiden ikkunakalvotusten takuu on 10 vuotta, niin me saadaan kalvotus kustannustehokkaammin näille ikkunoille.”

3M Prestige -kalvo: Tehokas, huomaamaton ja kestävä
Kalvoksi valittiin laskelmien ja ominaisuuksien perusteella 3M Prestige 70Exterior auringonsuojakalvo.

3M Prestige on markkinoiden ainoa metalliton nanokalvo. Kalvolla on erinomainen lämmöntorjuntakyky, mikä auttaa säilyttämään miellyttävän sisälämpötilan. Koska kalvo on metalliton, se ei vaikuta signaalien kuuluvuuteen tai mobiililaitteiden käyttöön, eikä siitä aiheudu ruostumisongelmia.

Kalvo on myös huomaamaton ja päästää valoa sisään, vaikka torjuukin lämpösäteilyn. Näin rakennuksen julkisivun ilme ei muutu ja sisätiloissa on edelleen valoisaa ja viihtyisää.

3M Prestige aurinkosuojakalvo minimoi ikkunoiden heijastukset sisätiloissa, mikä on erityisen tärkeää esimerkiksi esiintymistiloissa ja museoissa.

Koska Iiris on näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus, on myös siellä sisätilan heijastuksilla erittäin suuri merkitys. Heijastukset saattavat vääristää näkymää ja aiheuttaa hankaluuksia.

Pikkis Hukkanen kertoo, että kalvojen asennuksen jälkeen keskuksen käyttäjiltä on jo saatu positiivista palautetta.

”Kalvojen ansiosta sisätilojen valot ovat pehmentyneet, jonka ansiosta sisällä ei enää ihan samalla tavalla häikäise kuin aikaisemmin.”

Kokemusta ja ammattitaitoa: Suomen Kiinteistökalvotus urakan toteuttajana
Kalvojen asennuksen suoritti valtuutettu 3M asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus.

Pikkis Hukkanen kuvailee asennusyhtiön valintaprosessia:
”Kilpailutuksen ja tarjousten kautta päädyttiin tähän Suomen Kiinteistökalvotukseen. Olin myös kuullut heistä aikaisemmin ja heillä vaikutti olevan hyvät referenssit.”

Yrityksen pitkää kokemusta vaativista kalvotuskohteista tarvittiin myös Iiriksessä. Asennustyö oli haasteellista, koska ikkunat ovat syvennyksessä ja työ piti tehdä ikkunoiden listojen vaihdon kanssa samassa aikataulussa.

Kalvotus aikataulutettiin sopivaksi Itä-Helsingin Lasi Oy:n kanssa, joka suoritti ikkunoiden tiivisteiden vaihdon.

”Tietenkin pidettiin valvonnan kanssa yhteispalaveri, jossa sitten sovittiin aikataulutukset ja hyödynnettiin samoja telineitä kahdessa eri urakassa. Mietittiin, että kun saatiin ikkunoiden tiivistystä eteenpäin, niin missä järjestyksessä sitten voitiin aloittaa näitä kalvotuksia,” kertoo Hukkanen.

Nostokalusto tilattiin Suomen Kiinteistökalvotuksen toimesta Mäenpää Yhtiöiltä, koska heidän kanssaan työskentelystä oli kokemusta myös isoista vastaavista kohteista ja laadukas kalusto urakan toteuttamiseksi.

Hukkanen oli tyytyväinen urakan etenemiseen. Työt pystyttiin tekemään sovitussa aikataulussa ja lopputulos oli suunnitelman mukainen.

Suomen Kiinteistökalvotuksen osaaminen ja asenne välittyi projektissa ja se valmistui ihan niin kuin oli suunniteltu ja sovittu molempien urakoitsijoiden osalta.

”Kaikki mittauksista kohdekäynteihin sujui asiantuntevasti ja asianmukaisesti. Vaikutti siltä, että Suomen Kiinteistökalvotuksen osaaminen ikkunakalvotuksessa on korkeaa luokkaa ja sen puolesta voin suositella heitä,” Hukkanen toteaa.

Lopputulos: Energiatehokkaat, valoisat ja viileät toimitilat
Auringonsuojakalvot asennettiin kesällä 2023, joten ensimmäiseltä kesältä on jo saatu positiivisia kokemuksia kalvojen tehosta.

3M Prestige -kalvoilla on saavutettu merkittävää säästöä jäähdytykseen käytettävän sähkön osalta.

”Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että 10,38% on säästetty sähkössä aikaisempaan vuoteen verrattuna,” kertoo Hukkanen.

Ennen kaikkea projektilla saavutettiin haluttu lopputulos: Viileämmät ja energiatehokkaammat tilat. Hukkanen avaa urakan onnistumista seuraavasti:
”Me saavutettiin se mitä oltiin lähdetty hakemaan, eli selvää lämpötilan pudotusta näillä etelän julkisivulla sijaitsevilla käytävillä ja saatiin energiansäästöä siellä. Muutamassa vuodessa tämä investointi maksaa säästöjen kautta itsensä takaisin,” Hukkanen toteaa

3M Prestige auringonsuojakalvojen asennusprojekti Iiriksessä on hyvä esimerkki siitä, miten energiatehokkuutta voidaan parantaa ikkunakalvojen avulla.

Pikkis Hukkanen suosittaa vastaavia toimia muillekin kiinteistöpäättäjille:
”Kyllä kalvotusta kannattaa harkita. Auringonsuojakalvoista on hyötyä etenkin julkisissa tiloissa, mutta näistä voisi olla hyvin hyötyä myös asunto-osakeyhtiöissä ja asuinkerrostaloissakin. Esimerkiksi jos on lasiseinää porrashuoneissa tai parvekelasituksia,” ehdottaa Hukkanen.

Kysy meiltä, miten voit säästää energiaa ja lisätä viihtyvyyttä auringonsuojakalvojen avulla.

Kysy aurinkosuojauksesta ja pyydä tarjous!

Haastattelu ja teksti: www.digioma.fi

Jaa kirjoitus